Povijest Vrbovečke pere
Vrbovečka pera ima dugu tradiciju proizvodnje, a njena receptura prenosi se “s koljena na koljeno”, odnosno s majki na kćeri, rekle bi kazivačice, oduvijek. Kazivačice recepta Ana Marenčić (Preseka) i Jelka Tretinjak (Gaj), govoreći o peri i njenoj pripremi, pričaju da se pera pripremala za blagdane ili prilikom većih radova tako da se od tijesta za kruh odvojila manja količina, koja se ponovo zamijesila s mlijekom ili nekom drugom masnoćom, premazala sirom, vrhnjem i jajima, te se uz kruh ispekao i izvrstan kolač. U Vrbovcu i okolnim selima pripremala se slana, puno rjeđa varijanta “za djecu” ponekad i slatka.
Pisanih izvora o peri je malo i novijeg su datuma, uglavnom u knjižicama recepata koje objevljuju tradicionalna Hrvatska jela. Na sreću, postoje brojne žene uključene u udruge koje pripremaju tradicionalna jela na manifestaciji “Kaj su jeli naši stari”. Zahvaljujući ovoj manifestaciji recept je “otkriven” i sačuvan. Naime, na prvoj takvoj manifestaciji u Vrbovcu, davne 1981. godine, upravo su starije seoske žene iz sela u okolici Vrbovca pripremile peru kao izvorno staro jelo njihovij majki i baka, te je ona odnijela pobjedu u kategoriji desert.
Još niste probali?
Kušajte Vrbovečku peru
15.6.
Dan grada Vrbovca
Zadnji vikend u kolovozu
Kaj su jeli naši stari
15.12. – 31.12.
Advent u Vrbovcu
Postupak pripreme, prigotavljanja i pečenja Vrbovečke pere.
1. Izvažite i odmjerite potrebne sastojke za tijesto, nadjev i preljev
Tijesto | |
Glatko brašno | 0,600 kg |
Mlijeko | 0,400 l |
Kvasac | 0,032 kg |
Šećer | 0,016 kg |
Svinjska mast | 0,032 kg |
Sol | 0,015 kg |
Nadjev | |
Svježi sir | 0,800 kg |
Kiselo vrhnje | 0,280 kg |
Sol | 0,014 kg |
Kukuruzna krupica | 0,024 kg |
Jaja | 2 komada |
Preljev | |
Kiselo vrhnje | 0,100 kg |
Jaja | 2 komada (žumanci) |
2. Pripremite mješavinu za fermentaciju
Šećer i kvasac, te od izvagane količine jednu žlicu brašna, pomiješajte i stavite u prethodno zagrijano mlijeko (cca 35°C) da fermentira na toplom mjestu.
3. Pripremite tijesto
Brašno, sol, mast i fermentiranu mješavinu kvasca umijesite i stavite na dizanje na toplo mjesto (cca 35°C) dok ne udvostruči volumen. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela.
4. Pripremite nadjev
U zasebnoj posudi sjediniti u jednolični nadjev sir, vrhnje, jaja (+ dva bjelanca od jaja iz preljeva – da se ne bace), sol i kukuruznu krupicu. U smjesi ostavite i nešto krupnijih komadića sira. (ako je sir kiseliji neutralizirati kiselost šećerom- te količine šećera nema u normativu)
5. Pripremite preljev
U zasebnoj posudi pomiješajte u jednoličnu smjesu žumanca i vrhnje.
6. Pripremite Vrbovečku peru za pečenje
Jedan dio, odnosno polovicu uzdiglog tijesta premijesite, razvaljajte ga na debljinu cca 1 cm, a promjera cca 45 cm. Rubove tijesta (cca 4-5 cm) prstima stanjite na otprilike pola debljine tijesta u sredini. Polovicu nadjeva razmjestite u jednoličnom sloju po površini tijesta do istanjenog ruba, zatim rub presavijte preko nadjeva tako da ne bude nabora. Nadjev pokapajte polovicom preljeva tako da nejednako pokapate otprilike polovicu nadjeva. Vrbovečka pera je spremna za pečenje.
7. Ispecite Vrbovečku peru
Vrbovečka pera nekada se pekla u krušnoj peći. Temperature su u njoj bile visoke – cca 220-280°C… U kućnoj pećnici potrebna je maksimalna temperatura uz prethodno zagrijavanje. Samo pečenje traje 20 do 30 minuta, što ćete morati sami provjeravati i nadzirati. Ukoliko posjedujete konvekcijsku pećnicu, koja je po karakteristikama najsličnija nekadašnjoj krušnoj peći, smanjite cirkulaciju zraka na najmanju moguću razinu. Pečenje u konvekcijskoj pećnici traje 12 do 17 minuta, naravno i to ćete morati sami procijeniti i nadzirati.
U slast!
Prvi proizvod u Hrvatskoj s oblikom zaštite "Zajamčeno tradicionalni specijalitet"
Zaštita tradicionalnog jela
Kroz protekle 34 godine vrbovečka pera postala je najtraženiji i najprodavaniji proizvod manifestacije “Kaj su jeli naši stari”. Upravo stoga lokalne udruge žena i ugostitelji, proizvođači slastica i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja žele proizvoditi pekarske proizvode, uz podršku Turističke zajednice Grada Vrbovca, odlučila su sačuvati i zaštiti recept i ime vrbovečke pere za buduće generacije.
Galerija
Vrbovečka pera vu goricamaPriprema i pečenje vrbovečke pere. Film je sniman u obiteljskoj kleti Prelog Dražena u Cerju. #studiovidra #vrbovečkapera
Posted by Kaj su jeli naši stari on Wednesday, December 5, 2018
Vrbovečka pera i NOVA TV vu goricama.
Posted by Kaj su jeli naši stari on Saturday, November 17, 2018